ספורט, למה זה טוב?
בבואנו לענות על "שאלת השאלות" בעולם הפעילות הגופנית, כדאי שנתחיל בלהגדיר מונח בסיסי שמהווה בסיס לכל דיון בנושא: הכושר.
מהו הכושר?
כושר מוגדר באופן כללי כיכולת הגוף לתפקד בחיי היום יום בצורה תקינה ולאורך זמן.
כפי שודאי שמתם לב, המונח כושר אינו עוסק כלל בהתעמלות.
אז מה הקשר בין התעמלות לכושר?
ובכן, לגופינו שני חלקים בסיסיים:
האיברים הפנימיים- מוח, כבד, כליות וכדו' וכל איבר בפנים גופינו אשר פעולתו אינה רצונית.
האיברים החיצוניים- שרירים, עצמות, פרקים וכדו 'וכן כל איבר בגופינו שפעולתו הינה רצונית וניתן לראותה במבט מבחוץ.
בעוד שהמערכת הבלתי רצונית מאפשרת לנו להתקיים באופן ביולוגי, המערכת הרצונית מאפשרת לנו לבצע שינויים במרחב על פי רצוננו. לפיכך, ניתן לומר כי פעולת הספורט שאנו מבצעים, הינה, בעצם, יצירה מודעת של שינוי במרחבנו.
אך מה כל זה קשור לכושר?
לפני מיליוני שנים, אבותינו "שוכני המערות" תרגלו פעילות גופנית באופן יומיומי, אם בציד, בליקוט מזון, בנוודות ואם בבניית מחסה. לעומתם, סופה של המאה העשרים מאופיין בעולם המתועש ובשפע של מזון עתיר אנרגיה, זמין, נגיש וזול וכן בהתפתחות טכנולוגית המאפשרת השגת יעדים שונים במאמץ גופני מינימאלי (בעיקר של האצבע).
אם כך, מדוע חשוב לשפר את כושרנו? הרי, ביחס לאבותינו, תוחלת החיים גדלה והתברואה השתפרה פלאים?
כל זה נכון, אך למרות זאת, עם ההתפתחות הטכנולוגיות והארכת תוחלת החיים החל סובל גופינו ממחלות שהיו זרות לאבותינו הקדומים, דוגמת "השמנת יתר"[1]. למעשה, למעלה ממחצית ממספר הנשים והגברים בארצות הברית ו כ-25 אחוזים מאוכלוסיית הילדים הם בעלי משקל עודף. כמו כן, נמצא כי מגמת העלייה במשקל בעולם הטכנולוגי נמשכת בכל הארצות המפותחות בכלל ובכללם בישראל.
ממחקרים רבים שנעשו בנושא, נמצא ש"השמנת יתר" קשורה בתופעות לוואי בריאותיות חמורות כמו מחלות לב, מחלות כלי- דם, סוכרת ואפילו סרטן. כל אלה גורמות לעלייה משמעותית באחוז התמותה בקרב אנשים שמנים. למעשה, ניתן לומר, כי מחלות אלו מושפעות, באופן משמעותי, מהתנוונות הגוף האנושית. וזאת מדוע? מכיוון שמצב של השמנה, באופן בסיסי, נגרמת ממצב בו כמות האנרגיה שנכנסת לגוף (הנקבעת על ידי כמות הקלוריות במזון שאנו אוכלים) עולה על כמות האנרגיה הנפלטת מגופנו (כמות הקלוריות שאנו "שורפים" בפעילות גופנית). למעשה, "השמנה" הינה מאזן אנרגיה חיובי, בו הגוף אוגר את "עודף" האנרגיה הנכנסת ומאחסן אותה במאגרי שומן בגוף במטרה לשמור אותה לימים רעים. וזאת כיצד? משום שתופעה זו קיימת בעקבות עברה של האנושות, שכן, במהלך ההיסטוריה האנושית נאלצו בני האדם לחפש מזון ולהתמודד בעיקר עם מצבים של חוסר מזון. בתשובה לכך התפתחו בגוף מנגנוני הגנה פיסיולוגים יעילים, המגוננים בעיקר מפני מצבי רעב.
לדאבוננו, שום דבר לא הכין את גופינו ל"תרבות השפע". למעשה, לגוף חסרים מנגנונים האמורים להגן עליו מהצטברות עודפי אנרגיה כשהמזון נמצא בשפע. לפיכך, אל לנו "לסמוך", בתקופה זו של שפע, על מנגנוני הגוף שישמרו עלינו מפני השמנת יתר.
לאורה של המציאות הקיימת, עלינו לעזור למנגנוני הגוף באמצעות שמירה על אורח חיים בריא וכושר גופני. או במילים אחרות: מזון דל-אנרגיה ופעילות גופנית.
ומכיוון שאיננו חיים במערות יותר, לא נותר לנו אלא, לשמר את גופינו ע"י פיתוח כושרנו באופן מכוון ולא כברירת הישרדות וכן להקפיד על תזונה תקינה ומאוזנת, דהיינו דלת שומן ומזינה.
למזלנו יש לנו את הספורט ומזלנו שפר עלינו עוד יותר שכן כיום ענפי הספורט הינם כה רבים ומגוונים שכל אחד יכול למצוא את הענף החביב עליו- אך זה כבר נושא למאמר אחר.
אז שתהיו לי בריאים….
[1] מתוך האתר: http://lib.cet.ac.il/Pages/item.asp?item=9530&kwd=4452