בואו נכיר את הגב שלנו ואת חולשותיו…
א.עמוד שידרה צווארי
מורכב מ-7 חוליות, הבנויות בצורה לורדוזיס, כשהחוליה העבה ממוקמת באמצע.
לחץ על אחת החוליות יכול להשפיע על יתר חלקי עמוד השדרה.
הדיסק מחבר כל שתי חוליות אחת לשנייה, ובכך מתאפשרת תנועה בעמוד השדרה.
הדיסק הינו מקור הכאבים הגדול ביותר.עם הגיל כמות הנוזלים בו פוחתת, וחלים שינויים במרכיבים הביו-כימיים שבו. גמישות הדיסק יורדת, רוחבו משתנה, ועשויה להתקבל היצרות בעמוד השדרה, ובעקבותיה לחץ על חוט השדרה;
כאשר יורדת יציבותה של החוליה כמפרק המטופל/מתאמן יחוש כאב, קושי וקשיות בתנועה, בעיקר אם היא תנועה פתאומית;
את עמוד השדרה צווארי מקיפות 3 קבוצות שרירים: אחוריים, קדמיים וצידיים.
רופאים מדווחים, כי כל שינוי בשריר (מתיחה, קריעה וכו') גורם לכאב קיצוני, ומשבש את תנועת הצוואר.
לעיתים כאב מפציעה עמוד השידרה הצווארי יקרין לכאב או מתח בכתפיים, ולחלקי עמוד השדרה התחתונים יותר; כמו כן, ייתכנו כאבי ראש, סחרחורת, נרמול ועוד.
ב. עמוד השדרה החזי
יכולת התנועה בעמוד השדרה החזי הינה קטנה יותר מהצווארי והמותני, ולכן כמות הסובלים מכאבים בעמוד שדרה זה הינה קטנה יותר.
תעלת עמוד השדרה החזי צרה יותר מיתר המקומות, כך ששינוי במבנה החוליה עשוי לפגוע בעצבים הקרובים. חוליות עמוד השדרה החזי מחוברות לצלעות ע"י הזיז הגבי שלהן, ולכן מוגבלות בתנועה במישור החיזי, אך ניתנות לרוטציות, הנוצלתם בעת בואנו לטיפול אצל איש מקצוע.
בנקודת המעבר בין הצוואר והחזה, ובין החזה למותניים, בעמוד השדרה, יכולת התנועה היא הגבוהה ביותר. בזמן פציעה, יש לדעת,כי התנועתיות הטיפולית, בנויה כך שאיזורים אלו יהיו הראשונים שיזכו לטיפול (מהפריפריה למרכז) , ורק אח"כ אפשר יהיה להתקרב לנקודת הכאב.
ג.עמוד שדרה מותני- חמש חוליות
חוליות עמוד שדרה זה גדולות בהשוואה ליתר חלקי עמוד השדרה. הוא ידוע בגמישותו וביכולת התנועתית, שהוא מאפשר, בשל הלורדוזיס שבונות 5 החוליות המרכיבות אותו.
עיקר התנועה מתרחשת ב- 4 חוליותL 1 ו- 5L ומכאן השכיחות בנזקים בהן.
שרירים אחוריים וקדמיים אחראים לתנועה בעמוד השדרה המותני.
כאב בגב תחתון מלווה לעיתים תכופות בהקרנה לרגל:
אם הכאב הוא עד לברך, יכולה הסיבה לכך להיות ניוון הדיסק.
אם הכאב יורד מטה מהברך, יכולה הסיבה להיות קרע בעטיפה של הדיסק, ובעקבותיו פריצת הדיסק, הגוררת לחץ על שורשי העצבים המותניים.
כתוצאה מלחץ עצבי מתפתחת דלקת עצבית, שסיבותיה הנפוצות הן לא רק הלחץ המכאני על החוליה, אלא גם חומרים המופרשים מגרעין החוליה, ומאפשרים לשורש העצב לטבול בהם.
בד"כ אבחנה של פריצת דיסק מותני צידי, תהיה מלווה ברב המקרים בדלקת עצבית, גם אם הפריצה הינה מרכזית. יתכן לחץ על כמה משורשי עצב זנב הסוס.
אם המטופל איננו מתלונן עדיין על הקרנה מתחת לברך, המטופל ידווח על ירידה בתחושה ושליטה מוגבלת בסוגרים. במצב זה אין מנוס מניתוח, כי אז קיימת סכנת שיתוק.
ד. השרירים והשפעתם על עמוד השדרה
באופן כללי, כשהטונוס השרירי עולה יש תחושה של קשיות, מתח, כאב, וקושי בתנועה. אם המצב מתמשך בגלל אי טיפול, התוצאה תהיה עומס יתר על השריר הפגוע ממילא, כי הוא נמצא בפעילות גופנית מוגזמת, וניוונו ודלדולו יגברו.
בעמוד השדרה גירוי מכני או דלקתי של השרירים גורם להתכווצות השריר, ולתופעות התחושתיות דלעיל.
אז מה עושים?
כיון שגם מתח, דיכאון, עצבנות, פחד ועוד גורמים לכאבי גב, יש לפנות לרופא כללי/ פזיותרפיסט, אם הכאב אינו חולף.
המטפל ינסה לאבחן את סיבת הכאב, ובהתאם לה לתכנן תהליך טיפולי.
כשעוצמת הכאב יורדת, והתנועתיות חוזרת, יש להתחיל את תהליך חיזוק השרירים האחראים על שיווי משקל והיציבה של הגב, בד בבד עם מתיחות והרפיות (דגש על פושטי הירך) , שלא יאפשרו לטונוס לעלות יש להתייעץ במאמן/פזיותרפיסט בכדי למצוא תנוחה, שבה אין כאב בכלל, וממנה להתחיל את חיזוק השרירים.
המטפל יאתר את קבוצות השרירים החלשות בגוף, גם אם אינן קשורות לעמוד השדרה, ויחזק אותן, ובכך ינסה להפחיתאת העומס על שרירי עמוד השדרה הפגועים.
*** לידיעת המתאמנים והמאמנים/פזיותרפיסטים: בתרגילי חיזוק השרירים האיזומטריים, בהם טונוס השרירים איננו משתנה בעת הביצוע, ומתאפשר חיזוק כבר מהשלבים הראשונים של הטיפול, כשעדיין קיים כאב.
בתרגילים איזומטרים, אין תזוזה, והם כופים הגבלה על התנועה, בד בבד עם החיזוק.
לכן:
מתאמן/ מאמן, בעת פציעה ובכלל, זכור להוסיף גבולות פיסיים לתרגיל, תחושת הגבול מזכירה לגופינו לכווץ את השריר ולהימנע מתנועה כואבת.
אז בהצלחה ושתהיו לי בריאים…